Загальна класифікація котлів

             


Котел - потужний стаціонарний водонагрівач, призначений в основному для опалення. Залежно від цільового призначення опалювальні котли діляться на: одноконтурні - мають у корпусі один теплообмінник і служать тільки для опалення приміщення, використовують в основному замкнене коло водообігу; двоконтурні – котел має в одному корпусі два теплообмінники і служить для опалення приміщення та нагріву проточної води, має постійне підживлення із системи водопостачання.

 
Газові котли

Котли цього виду працюють на природному газі, який на сьогоднішній день є найдешевшим видом палива. Існує два види газових котлів: Навісні двоконтурні (одноконтурні) - опалення + водопостачання; стаціонарні чавунні котли для більш чіткого підбору системи


Електричні котли
Невеликі габаритні розміри дають змогу змонтувати електричний котел практично в будь-якому місці. Електронні пускові елементи забезпечують безшумну роботу електричного казана. Під час монтажу електричного котла не потрібні додаткові (наприклад, газові) проводки. Здійснює необхідність у димарі та додаткових приміщеннях під котельню, що сприяє низьким інвестиційним витратам.


Комбіновані котли
Комбінований котел - це котел без вбудованого пальника. Пальник вибирається окремо для того палива, яке Вам зручне. Котел із навісним газовим наддувним пальником (пальник підбирається окремо) – відмінний варіант, якщо тиск газу в мережі не стійкий. Якщо ж перепади тиску переходять усі норми - ви можете встановити пальник, що автоматично переходить з газу на рідке паливо.

 

Також ви можете підібрати котел, який працює на рідкому паливі. При переході котла на інший вид палива, один пальник демонтується та монтується інший пальник. Здійснюється це дуже просто. На фронтальній частині корпусу комбінованого котла є вхідний фланцевий отвір для сопла пальника, на фланець кріплення якого і монтується (залежно від того, яке паливо передбачається в даний момент використовувати) вентиляторний пальник, відповідний теплової потужності котла.

 

Монтаж пальника в комбінований котел нескладно. Сопло пальника вставляється в отвір, налаштовується на глибину камери топки, і потім корпус пальника закріплюється гвинтами на фланці. Газова (або рідкопаливна) лінія приєднується до пальника за допомогою накидної гайки, з якої попередньо видаляється заглушка.

 

Після цього перевіряється герметичність газової арматури та видаляється повітря з паливопроводу. Електричні дроти підключаються за допомогою штекерних роз'ємів. Пуск пальника, особливо перший, має проводитися фахівцем, т.к. при цьому пальник регулюється відповідно до норм викидів в атмосферу забруднюючих речовин, що наводяться в таблиці інструкції з монтажу пальника, із застосуванням газоаналізатора, датчики якого встановлюються в патрубок для відведення димових газів.


Твердопаливні котли
Головна перевага твердопаливних котлів полягає в доступності та невисокій ціні твердого палива (деревини, вугілля, коксу). Вони допомагають створити комфортне опалення у тих місцях, куди не дотягнулися гілки газопроводів та лінії електропередач. Головний недолік цього типу котлів - вони не можуть працювати у повністю автоматичному режимі, оскільки потребують регулярного завантаження палива.

 

Серед класичних твердопаливних котлів (з камерою спалювання тільки твердого палива) зустрічаються котли з можливістю встановлення навісних пальників на газ та рідке паливо. Деякі фірми випускають котли, що мають дві роздільні камери згоряння - для твердого та газоподібного (рідкого палива) і, крім того, обладнані вбудованим ТЕНом, що дозволяє працювати на всіх чотирьох основних видах палива.


Вертикальні бойлери непрямого нагріву
Бойлер – теплоізольований бак. Всередині через нього проходить спіраллю труба, в якій рухається гарячий теплоносій із системи опалення. Знизу трубою в бойлер надходить холодна вода, тепло від теплоносія системи опалення передається холодній побутовій воді через стінки спіральної труби (теплообмінника бойлера). До верхньої частини бойлера приєднується ще одна труба для виходу гарячої води. До бойлера підключають термометр контролю температури води в ньому.

 

Уявімо, що казан поставили на бойлер і з'єднали їх разом, - отримаємо двоконтурний казан. Тобто, у двоконтурних котлах вбудований другий теплообмінник, проточний або накопичувальний, який нагріває побутову гарячу воду, яку доводиться "добувати" за допомогою котла, якщо ми не отримуємо її іншим способом (газова колонка, електронагрівач і т.д.). У двоконтурному казані водонагрівач є частиною казана.

 

Місткість його, як правило, 130-150літрів. Якщо потрібний водонагрівач більшого об'єму, краще придбати одноконтурний котел та бойлер окремо. У нас представлені бойлери непрямого нагріву фірми Ferroli, бойлери непрямого нагріву Protherm.

 

Предлагаем купить Загальна класифікація котлів в Днепре Украина