Загальна класифікація насосів

 

Насоси та насосні станції


Насос це пристрій, без якого складно обійтися і вдома, і на дачі. Його використовують для переміщення, всмоктування чи нагнітання рідини внаслідок повідомлення їй зовнішньої потенційної чи кінетичної енергії. При виборі насоса слід звернути увагу на такі його параметри як тиск, що розвивається, або відповідний йому натиск, споживана потужність і ККД. Також важливо враховувати кількість рідини, що переміщується в одиницю часу.

 

ЗАНУРЮВАЛЬНІ НАСОСИ

Насоси занурювальні використовуються для подачі прісної води із свердловин діаметром понад 100 мм, шахтних колодязів, відкритих водойм. Насос встановлюють так, щоб його корпус був занурений у воду повністю або частково. Відмінні насоси відрізняються високим напором. Корпус насоса виготовлений із нержавіючої сталі, має форму циліндра до 100 мм у поперечнику та довжиною від 500 до 2500 мм. Для створення високого напору в скважних насосах використовується багатоступінчаста система всмоктування (рідина проходить послідовно кілька робочих коліс, отримуючи від кожного з них відповідну енергію). Їхня дія заснована на тому, що тиск води створюється знизу, а не зверху. Насоси близькі до свердлових – колодязні. Колодязні насоси призначені для роботи в колодязях, широких свердловинах, природних водоймах та спеціальних резервуарах. Корпус колодязного насоса має форму циліндра з діаметром більшим, ніж у свердлових насосів. За рахунок цього, можна ефективніше використовувати потужність двигуна тим самим, підвищуючи продуктивність, не змінюючи споживання потужності та натиску. Встановлюючи колодязний насос потрібно пам'ятати той факт, що вони мають сильну тягу, тому відстань між дном колодязя та насосом має бути не менше 1 метра. Не дотримання цього правила призведе до погіршення якості води. Всі колодязні насоси в комплекті мають регульовані поплавці та вимикач, який забезпечує роботу насоса в автономному режимі. Дренажні насоси застосовуються в тих випадках, коли потрібне швидке осушення, наприклад, при затоплюваних приміщеннях різного призначення. За рахунок низького напору вони не працюють на глибині більше 7 метрів, хоча їхня продуктивність дуже велика. На відміну від колодязних дренажні насоси встановлюють на дно. Фекальний насос призначений для відкачування рідини, що містить тверді включення, наприклад папір. Також його використовують для відкачування ґрунтових вод, при цьому температура навколишнього середовища має бути не нижчою за +1С. На відміну від дренажних у фекальних насосів отвори агрегатів збільшені, що дозволяє працювати з м'якими та в'язкими субстанціями.
Дренажні насоси | Фекальні насоси | Свердловинні насоси

 

· Насоси для дренажу та каналізації
Принципові відмінності побутових дренажних насосів та насосів для каналізації (фекальних насосів) полягає у можливості тих чи інших для роботи з рідинами, що містять тверді та волокнисті включення. Для дренажних насосів, залежно від марки насоса, розмір часток допустимо від 3 до 12 мм, а для насосів, що працюють з каналізаційними стоками від 35 до 100 мм в діаметрі.
Також, яскравою відмінністю фекальних насосів є наявність своєрідних форм їх робочих коліс (напіввідкриті, одноканальні, вільновихрові, а також робочі колеса з різальним механізмом - насоси серії SEG).
Дренажні насоси використовуються для відкачування чистої або забрудненої води з дренажних колодязів, котлованів, басейнів та водойм. Ці насоси можна встановлювати для постійної стаціонарної роботи або переносити з місця на місце.


· Свердловинні насоси
Свердловинні насоси є відцентровими насосами, розрахованими на установку в свердловинах, шахтних колодязях і різних технологічних ємностях. Ці насоси забезпечують високий напір чистої води, що перекачується, з невеликим вмістом піску.
Ефективні та надійні насоси свердловинного типу мають широку сферу застосування та можуть використовуватися як у побуті, так і в промисловості (наприклад, для автоматичної подачі води, зрошення садів та городів, у системах протипожежної безпеки тощо).

 

ПОВЕРХНЕВІ НАСОСИ

Конструкція поверхневих насосів така, що їх корпус віддалений від рідини, що перекачується, або закріплені на спеціальному поплавці і встановлені безпосередньо на воду. Вони здатні піднімати воду з глибини трохи більше 10 метрів. При висоті всмоктування понад 10 метрів потрібний зовнішній ежектор. Це спеціальний пристрій, який опускають у воду разом із всмоктувальним шлангом. Механізм роботи додаткового пристрою полягає в тому, що під час роботи насоса частина піднятої рідини надходить додатковому шлангу назад в ежектор, підвищуючи тим самим тиск на вході. Ціна насоса зростає із зростанням глибини підйому води, а продуктивність системи навпаки падає. Для перекачування води на садових ділянках використовують насоси простої конструкції, тому вартість на них невелика. Напірні насоси оснащені автоматикою, яка відключає насос під час зупинки водотоку і автоматично вмикає його відразу при усуненні збою у надходженні води. Це дозволяє захистити двигун від навантаження. Насосні станції призначені для стаціонарного застосування. Вони складаються з насоса, реле тиску та гідроакумулятора ємністю від 20 літрів. Запас води дозволяє двигуну насосної станції не вмикатися, тим самим заощаджувати свій ресурс, продовжуючи термін корисного використання. Також наявність резерву води дуже зручна при збоях енергопостачання.
Циркуляційні насоси | Для підвищення тиску | Насосні станції

 

· Циркуляційні насоси
Циркуляційні насоси Grundfos серії UP, UPS забезпечують циркуляцію води в системах опалення та гарячого водопостачання, системах обігріву підлоги. Це безфундаментний безсальниковий відцентровий насос із розташуванням патрубків рівного діаметра "в лінію", з 2 або 3 швидкостями обертання. Мають невеликі габарити та вагу, працюють практично безшумно та споживають мало електроенергії.
Циркуляційні насоси Grundfos Alpha - це абсолютно новий підхід до циркуляційних насосів. Даний тип циркуляційних насосів не вимагає монтажу - Ви просто вмикаєте його в мережу і він працює. Будучи повністю автоматизованим, він сам підлаштовується під параметри, потрібні системі - незалежно від типу будівлі та пори року, значно знижуючи шуми, що виникають у трубах та батареях. Grundfos Alpha оснащений автоматичним керуванням, яке стежить за тим, щоб витрата і напір насоса постійно коригувалися під умови, що змінюються - день або ніч, зима або літо.


· Для підвищення тиску

Для підвищення тиску насоси використовуються для підвищення тиску у вже наявній системі водопостачання індивідуального будинку або квартири і створені для безпосередньої установки перед приладом, що вимагає для включення більшого надлишкового тиску (наприклад, автоматичних пральних машин, водонагрівачів, газових колонок та інших пристроїв).

 

ЦЕНТРОБІЖНІ НАСОСИ

Відцентрові насоси застосовуються для перекачування міських, виробничих стічних мас та інших забруднених рідин температурою не більше +90С, із вмістом завислих частинок. Механізм роботи даного класу насосів полягає в наступному: одне або кілька коліс, що обертаються, прикріплені на валу всередині корпусу, вони складаються з двох з'єднаних дисків між якими знаходяться лопаті. Під час роботи насоса порожнини між лопатями ("міжлопатеві канали") заповнюються середовищем, що перекачується. При обертанні такого колеса на рідину діє відцентрова сила, що створює область зниженого тиску в центрі та підвищеного – на периферії. За рахунок різниці тисків вода ззовні (атмосферний тиск) надходить до епіцентру (розрідження) цього своєрідного урагану і викидається через вихідний патрубок назовні. Проточна частина насоса виготовлена ​​із сірого чавуну.

 

ВІБРАЦІЙНІ НАСОСИ

Універсальний насос, що поєднує властивості свердловинного та дренажного насосів. Підходить для перекачування чистої та слабко забрудненої води. Вібраційні насоси дозволяють піднімати воду з глибини трохи більше 80 метрів. Причому, з невеликої глибини об'єм води становить до 2500 літрів за годину, а з глибини 40 метрів – до 750 літрів за годину. Головною деталлю вібраційного насоса є гнучка мембрана. Мембрана працює наступним чином: з одного боку від неї знаходиться порожнина, заповнена рідиною, що перекачується, а з іншого - вібратор, періодично змушує мембрану деформуватися. Залежно від напрямку її вигину робочий обсяг змінюється у більшу чи меншу сторону, супроводжуючись відповідно зменшенням чи збільшенням тиску. Спочатку створюється розрідження, відкривається впускний клапан, вода всмоктується всередину. Потім вібратор робить робочий тиск надлишковим, внаслідок чого рідина виштовхується через випускний клапан назовні.

 

КАНАЛІЗАЦІЙНІ УСТАНОВКИ

Каналізаційні установки є необхідним видом обладнання для комфортної життєдіяльності та нормального функціонування житлових та виробничих будівель. Широкий модельний ряд установок дозволяє приєднувати до них як окремий унітаз, так і раковину, ванну, душ, посудомийну і пральну машину. Залежно від моделі каналізаційні установки подрібнюють та відкачують використані стічні води на відстань до 100 м по горизонталі або до 8 м по вертикалі, транспортуючи їх в існуючу каналізацію чи септик! При цьому каналізаційні установки дуже зручні і прості в обслуговуванні, практично безшумні в роботі, мають функцію самоочищення при випорожненні і оснащені спеціальними фільтрами, що виключають неприємний запах. У цьому розділі представлені каналізаційні установки датської компанії "GRUNDFOS" та французької компанії "SFA". Широкий модельний ряд за максимальною продуктивністю та іншими технічними характеристиками полегшує вибір необхідного варіанту відповідно до конкретних експлуатаційних умов. Каналізаційні установки Grundfos. Каналізаційні установки спеціально призначені для збирання та відведення стічних вод у приватних будинках. Установки мають герметичний корпус та розміри зливного бачка та приєднуються до унітазу, умивальника, ванної, біде або душової кабіни, а також мають можливість приєднання приладів господарських приміщень та кухонь. Каналізаційні установки призначені для використання там, де стічні води не можна відвести в каналізацію самопливом. Установки не вимагають жодного обслуговування, оскільки їх конструкція забезпечує самоочищення при випорожненні. Це також унеможливлює виникнення запахів. Модельний ряд каналізаційних установок Sololift+ складається з 6 моделей, кожна з яких створена для виконання своїх завдань. Всі установки надзвичайно надійні та малошумні. Більше того, їхнє обслуговування надзвичайно просто та зручно. Термін гарантії 24 місяці. Каналізаційні установки SFA є високопродуктивними санітарними насосами спеціально створеними для відкачування стічних вод. Установки підключаються до раковини, унітазу, посудомийної та пральної машини, душової кабіни або ванної, кріпиться до підлоги та може працювати у високотемпературному режимі. При дотриманні відповідних правил Sfa SANI-насос безпечний в експлуатації та надійний протягом усього терміну служби. Установка, як і догляд, насосів SFA дуже проста. SFA SANI-насос створений за передовими інноваційними технологіями та має сертифікацію, що відповідає європейським та міжнародним нормам, що гарантує високу якість та ефективну роботу системи протягом усього періоду експлуатації. Гарантія на каналізаційні установки SFA 30 місяців.

 

Чого бояться насоси

 

  • "Сухий хід" (іншими словами, робота за відсутності води) веде до перегріву двигуна, оскільки середовище, що перекачується, як правило, виконує ще й охолоджувальну функцію. Крім того, робота "всуху" шкідлива для ущільнювачів, які зазвичай "змазуються" рідиною в процесі її перекачування.
  • Гідравлічний удар відбувається при включенні "сухого" насоса - рідина, що закачується в нього, відчутно б'є по лопатах крильчатки і може пошкодити їх. Потрапляння повітряного міхура у водозабірний шланг під час роботи також супроводжується гідравлічним ударом. Майте на увазі: робочий об'єм більшості поверхневих побутових насосів перед початком роботи необхідно наповнити вручну водою.
  • Замерзання рідини в корпусі є неприпустимим, оскільки це може серйозно пошкодити апарат. Якщо насос знаходиться в тому місці, де температура навколишнього середовища опускається нижче 0 градусів Цельсія (наприклад, залишається зимувати в приміщенні, що не опалюється), всю воду з нього треба злити. 
  • Перевищення максимально допустимої температури середовища, що перекачується, не настільки згубно діє на насос, як "сухий хід", але "симптоми" ті ж: при високій температурі води тепловіддача відбувається повільніше, і двигун перегрівається.







 

Предлагаем купить Загальна класифікація насосів в Днепре Украина